Αθλητικη διατροφη

Στόχος: Αύξηση της φυσικής κατάστασης, μείωση λιπώδους ιστού, αύξηση μυϊκού ιστού.

 

Ο αθλούμενος, και πολύ περισσότερο ο αθλητής υψηλών επιδόσεων διαφέρει κατά πολύ από τον μέσο άνθρωπο, όσον αφορά την ποσοτική αλλά και την ποιοτική ανάγκη από θρεπτικές ουσίες.

Οι διατροφικές του ανάγκες καθορίζονται από το είδος του αθλήματος, των προπονήσεων, του επιπέδου που αγωνίζεται αλλά και από την γενικότερη ζωή του αθλούμενου.

Σε αντίθεση με έναν μέσο μη αθλούμενο, του οποίου η ενεργειακή πρόσληψη καθορίζεται από τον τελευταίο μόνο παράγοντα.

Μέσα από τη σωστή διατροφή ο αθλούμενος αυξάνει την απόδοσή του στο άθλημα και παράλληλα δεν καταπονεί το σώμα του.

Η διατροφή που είναι καλό να ακολουθήσει κάποιος που αθλείται συστηματικά πρέπει να περιέχει από όλες τις ομάδες: το νερό, τις πρωτείνες, τους υδατάνθρακες, τα λίπη, τις φυτικές ίνες και τα ανόργανα στοιχεία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η πρόσληψη της πρωτείνης και των απαραίτητων αμινοξέων. Το ποσοστό της, το είδος της αλλά και η ποιότητά της μέσα στη μέρα είναι καθοριστικής σημασίας. Η κατάχρησή της είτε θετικά είτε αρνητικά μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα του σώματος.

Σημαντική επίσης είναι και η κατανομή των γευμάτων μέσα στη μέρα βάσει του γενικότερου προγράμματος. Η γενναία κατανάλωση φυτικών ινών πριν από προπόνηση ή αγώνα προκαλεί μεγάλη δυσφορία στον οργανισμό.

Ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, λαμβάνοντας υπόψην όλα τα προαναφερόμενα και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του αθλούμενου προάγει τη φιλοσοφία του αθλητισμού: την υγεία, την ευεξία αλλά και την ομορφιά.

Πηγή: “Διατροφή – Φυσιολογία και Άθληση” Κωνσταντίνος Ν. Παύλου, ΕΚΑΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *