Διατροφη εγκυμοσυνης και θηλασμου

Στόχος: Κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών της μητέρας αλλά και του μωρού. Μείωση  σωματικού βάρους.

 

Εγκυμοσύνη

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η διατροφή της εγκύου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Η υγεία τόσο της μέλλουσας μητέρας όσο και του παιδιού εξαρτώνται σημαντικά από το πόσο ισορροπημένη είναι η διατροφή της εγκυμονούσας κατά την διάρκεια της κυήσεως.

Η άποψη αυτή έχει τεκμηριωθεί μέσα από διάφορες μελέτες. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η λήψη των αναγκαίων προστατευτικών ουσιών κατά την εγκυμοσύνη μειώνει την μητρική αλλά και βρεφική θνησιμότητα κατά τον τοκετό.

Τα κιλά που ενδύκνειται να πάρει μια γυναίκα που εγκυμονεί με σχετικά φυσιολογικό βάρος είναι περίπου δέκα τρία. Από αυτά, τα δέκα είναι: ο πλακούντας, το αμνιακό υγρό, οι μητρικές αποταμιεύσεις, η αύξηση της μήτρας, η αύξηση του όγκου των ιστών των μαστών αλλά και αυτού του αίματος.

Στο πρώτο τρίμηνο η μέλλουσα μητέρα παίρνει 900 έως 1800 γραμμάρια, ενώ για τους επόμενους μήνες 500 γραμμάρια την εβδομάδα.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις της εγκυμονούσας είναι 15 – 20% μεγαλύτερες από αυτές της ιδίας σε φάση μη εγκυμοσύνης. Η δε ημερήσια αναγκαία ποσότητα πρωτεινών είναι αυξημένη κατά 50%. Για το λόγο αυτό, αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες πρέπει να αποφεύγονται.

Μια διατροφή ισορροπημένη σε πρωτείνες, ανόργανα στοιχεία αλλά και βιταμίνες προστατεύουν τόσο τη μητέρα όσο και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι πρωτείνες βοηθούν στον σχηματισμό του μυικού ιστού του εμβρύου. Το ασβέστιο και ο φώσφορος μαζί με τη βιταμίνη D βοηθούν στον σχηματισμό των δοντιών και των οστών του. Ο σίδηρος βοηθά για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης.

Ο κατάλληλος συνδυασμός των τροφών και η σωστή κατανομή τους μέσα στη μέρα με τη βοήθεια ενός ειδικού διασφαλίζουν το μέγιστο των παραπάνω διαδικασιών.

Πηγή: “Διαιτητική του ανθρώπου”, Σταύρου Τ. Πλέσσα

 

Θηλασμός

Η περίοδος της γαλουχίας είναι εξίσου σημαντική με αυτή της εγκυμοσύνης, τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος.

Η μητέρα καλείται μέσω της διατροφής της να καλύψει αφενός τις δικές της ανάγκες σε μακρο – και μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά και αφετέρου να διασφαλίσει την ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη του μωρού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα της τροφής που καταναλώνει η μητέρα επηρεάζει την δυνατότητά της να θηλάσει αλλά και την ποιότητα του μητρικού γάλατος.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση της διατροφής με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού στους πρώτους μήνες της ζωής του.

Γενικά, ένα φυσιολογικό βρέφος παίρνει την ημέρα 130 – 165 ml μητρικό γάλα ανά κιλό σωματικού του βάρους.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι η θηλάζουσα πρέπει να προσλαμβάνει αυξημένες ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Μια διατροφή ισορροπημένη αλλά πλούσια σε πρωτείνες και υγρά – τα οποία να έχουν ως βάση το γάλα – είναι αυτή που προτείνεται για την περίοδο αυτή. Εξαιρούνται βεβαίως τροφές που ενοχλούν το μωρό.

Πηγή: “Διαιτητική του ανθρώπου”, Σταύρου Τ. Πλέσσα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *