Διατροφη βασει παθησης

 • Σακχαρώδης Διαβήτης.
 • Γαστρεντερικού -  Πεπτικού.
 • Καρδιαγγειακά.
 • Χολής.
 • Νεφροπάθειας.
 • Ήπατος.

 

Στόχος: Ρύθμιση και βελτίωση της υγείας με παράλληλη μείωση σωματικού βάρους.

 

Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι τροφές που καταναλώνουμε παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια στα κύτταρα του σώματός μας. Αυτό γίνεται με την βοήθεια της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας.

Όταν η έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας είναι ανεπαρκής ή η αποτελεσματικότητά της είναι χαμηλή, το σάκχαρο που παίρνει ο οργανισμός από τις τροφές παραμένει στο αίμα, δεν μπαίνει στα κύτταρα και τότε δημιουργείται ο διαβήτης.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του διαβήτη είναι η αυξημένη δίψα, η πολυουρία, πρόβλημα όρασης, το έντονο αίσθημα της πείνας και της κούρασης.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, ο διαβήτης κυήσεως, ο λανθάνον αυτοάνοσος των ενηλίκων, και, ο δευτεροπαθής διαβήτης, ως αποτέλεσμα άλλων παθήσεων και κάποιων φαρμάκων που λαμβάνονται.

Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται σε παιδιά και νέους. Εδώ, το πάγκρεας, δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Η χορήγηση της ινσουλίνης είναι απαραίτητη.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες και υπέρβαρους. Εδώ, η παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας είναι ανεπαρκής. Ο διαβήτης αυτού του τύπου αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή, ρύθμιση του σωματικού βάρους και άσκηση.

 

Γενικές οδηγίες για το διαβήτη τύπου ΙΙ

 • Αποφύγετε το λευκό αλεύρι και τα παρασκευάσματά του.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ, τα αναψυκτικά κανονικά και τύπου light.
 • Τρώτε σε σταθερές ώρες και μην παραλείπετε τα σνακ.
 • Όλες οι πικρές γεύσεις σας βοηθούν, π.χ. αγγουράκι, χόρτα.
 • Καταναλώστε άπαχο κρέας, ψάρι και τυριά.
 • Αυξήστε την άσκηση.
 • Μειώστε το βάρος σας σωστά.

Πηγή: “Κλινική διατροφή και διαιτολογία Ι & ΙΙ” Μ. Χασαπίδου

 

Παθήσεις Γαστρεντερικού

Το γαστρεντερικό ή πεπτικό σύστημα είναι ένα από τα σπουδαιότερα συστήματα του οργανισμού μας. Ο βασικός του ρόλος είναι η δίοδος της τροφής, της πέψης της αλλά και της αποβολής των άχρηστων ουσιών.

Το γαστρεντερικό σύστημα ξεκινά από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό. Αποτελείται από πολλά μέρη: τη στοματική κοιλότητα, το φάρυγγα, τον οισοφάγο, τον στόμαχο, το δωδεκαδάκτυλο, το λεπτό και το παχύ έντερο.

Οι  πιο συχνές παθήσεις του γαστρεντερικού είναι η γαστρίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η εντερική απόφραξη, η κολίτιδα και το πεπτικό έλκος.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, είναι η παγκρεατίτιδα και οι πολύποδες του παχέος εντέρου.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση αυτών των παθήσεων. Το κάπνισμα, το άγχος, τα φάρμακα, η κακή διατροφή και το αλκοολ είναι μερικοί από αυτούς.

Η συμβολή της διατροφής στην ίαση είναι μεγάλη. Σε συνδυασμό με τροποποίηση του τρόπου που αντιμετωπίζουμε το φαγητό, η βελτίωση είναι πραγματικά θεαματική.

Η κάθε πάθηση αντιμετωπίζεται διαφορετικά διαιτητικά και πάντα βάσει του σταδίου που βρίσκεται. Γενικά όμως συνιστώνται τα παρακάτω:

 

Γενικές οδηγίες για τη γαστρίτιδα

 • Αποφύγετε τον καφέ, τα καυτερά και τα μπαχαρικά.
 • Αποφύγετε τα λιπαρά.
 • Αποφύγετε τα τηγανητά.
 • Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα.

 

Γενικές οδηγίες για το πεπτικό έλκος.

 • Αποφύγετε τα καυτέρα, το αλκοόλ και τη σοκολάτα.
 • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα.
 • Αποφύγετε τα ξινά.
 • Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αλλά σε περιορισμένες ποσότητες.

 

Γενικές οδηγίες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 • Αποφύγετε το πολύ νερό.
 • Αποφύγετε τις σούπες.
 • Αποφύγετε τα μεγάλα και άστατα γεύματα.
 • Αποφύτετε το πολύ φαγητό πριν τον ύπνο.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού όταν είστε σε έντονη συναισθηματική κατάσταση.
 • Αποφύγετε τα καυτερά και τα μπαχαρικά.

Πηγή: “Σύγχρονη Διατροφή και Διαιτολογία: Δίαιτες για όλες τις παθήσεις” Γ. Παπανικολάου.

 

Παθήσεις Καρδιαγγειακού

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για το 49% των θανάτων στην Ευρώπη και το 30% των πρόωρων θανάτων σε ηλικίες κάτω των 65.

Με τον όρο “καρδιαγγειακή νόσο” εννοούμε όλες τις παθολογικές μεταβολές που επιδρούν στην καρδιά και/ή στα αιμοφόρα αγγεία και εμφανίζεται με διάφορες μορφές, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιαγγειακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι: η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατανάλωση αλκοόλ, το ψυχοκοινωνικό άγχος.

Στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορούν να συμβάλουν επίσης ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθούν, όπως η ηλικία, το φύλο και η κληρονομικότητα.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου. Σε μελέτες μάλιστα που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει αποδειχθεί ότι, σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή, η τροποποίηση της διατροφής συμβάλει πιο πολύ στην ρύθμιση της πάθησης.

Μια διατροφή ισορροπημένη, πλούσια σε φυτικές ίνες και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι βοηθά αρκετά στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της νόσου.

Και βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους και την καθημερινή άσκηση, όπως είναι το περπάτημα.

 

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

“Σωστή διατροφή και αδυνάτισμα: Μικρά και μεγάλα μυστικά για υγεία και ευεξία” Γεώργιος Κ. Παπανικολάου

 

Παθήσεις χολής

Η χολή είναι ένα παχύρευστο καφεπράσινο υγρό και αποτελείται από χολερυθρίνη, χοληστερίνη, χολικά άλατα, ασβέστιο και νερό. Παράγεται στο ήπαρ και συσσωρεύεται σε ένα μικρό σάκκο, τη χοληδόχο κύστη.

Ο κύριος ρόλος της χολής είναι η πέψη του λίπους των τροφών μετά την κατανάλωσή τους. Αμέσως, μετά από ένα λιπαρό γεύμα, η χοληδόχος κύστη συσπάται και εκκρίνει τη χολή μέσω των χοληδόχων πόρων στο λεπτό έντερο. Εκεί γίνεται και η διαδικασία της πέψης των λιπαρών οξέων.

Η πιο συχνή πάθηση της χολής είναι η χολολιθίαση, δηλαδή η εμφάνιση λίθων στη χολή. Οι λίθοι αυτοί σχηματίζονται μετά την στερεοποίηση κάποιου συστατικού της χολής.

Ο σχηματισμός λίθων στη χολή προκαλεί φλεγμονή και πόνο στη δεξιά μεριά του σώματος πάνω από την κοιλιά. Πολλές φορές συνοδεύεται και από πυρετό. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως κολικός της χολής.

Ο ίκτερος παρατηρείται όταν οι λίθοι που σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη μετακινούνται και φράζουν τα χοληφόρα αγγεία. Έτσι η χολή παραμένει στο ήπαρ και μέσω αυτού μπαίνει στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, τα ούρα έχουν καστανό χρώμα και το δέρμα είναι κίτρινο.

Τέλος, η παγρεατίτιδα εμφανίζεται όταν οι λίθοι εισχωρούν στον παγκρεατικό πόρο. Τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας είναι η δυσπεψία και μια γενικότερη ενόχληση στην περιοχή της κοιλιάς, ιδιαίτερα μετά από λιπαρό γεύμα.

 

Γενικές Οδηγίες Διατροφής

 • Αποφύγετε τα τηγανιτά και τα πολλά λιπαρά (κόκκινο κρέας, χοιρινό, αρνί, τυρί, αλλαντικά, κρέμες γάλακτος).
 • Αποφύγετε το αλκοόλ.
 • Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες.
 • Διατηρήστε ένα καλό σωματικό βάρος.

Πηγή: “Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία Ι & ΙΙ” Μ. Χασαπίδου

 

Παθήσεις νεφρών

Οι νεφροί αποτελούν το φυσικό φίλτρο του οργανισμού μας. Ο ρόλος τους είναι πολλαπλός. Καθαρίζουν το αίμα και ρυθμίζουν τους ηλεκτρολύτες του, φιλτράρουν και αποβάλλουν το νερό και τις ουσίες που δεν είναι χρήσιμες στον οργανισμό μας ενώ ταυτόχρονα εκκρίνουν και αδρανοποιούν ορμόνες.

Όλες αυτές οι λειτουργίες παρεμποδίζονται όταν οι νεφροί έχουν υποστεί κάποια βλάβη.

Οι συχνότερες παθήσεις των νεφρών είναι η νεφρολιθίαση, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η πυελονεφρίτιδα και το νεφρωσικό σύνδρομο.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους δέκα ενήλικους στο γενικό πληθυσμό πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιας νεφρικής νόσου. Εμφανίζονται δε περισσότερο σε ανθρώπους με κληρονομικό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή σε αυτούς που ήδη έχουν. Επίσης, εμφανίζεται στους υπερτασικούς, τους καπνιστές και σε αυτούς που έχουν σημαντική απόκλιση δείκτη μάζας σώματος από το φυσιολογικό.

Οι τροφές που επιβαρύνουν τις προαναφερόμενες παθήσεις σε συνδυασμό με αυξημένο σωματικό βάρος, το κάπνισμα και, πιθανόν τη λήψη κάποιων φαρμάκων επιδεινώνουν σημαντικά την πάθηση.

Κατάλληλη διαιτητική αγωγή με επαναφορά του σωματικού βάρους στο φυσιολογικό είναι απαραίτητα βήματα για την ρύθμιση των νεφρών.

 

Πηγή: “Σύγχρονη Διατροφή και Διαιτολογία: Δίαιτες για όλες τις παθήσεις” Γ. Παπανικολάου

 

Παθήσεις του ήπατος

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος. Οι βασικές λειτουργίες του ήπατος είναι η παραγωγή και εναπόθεση ενέργειας, η απομάκρυνση διαφόρων ουσιών, η πέψη των τροφών.

Επιπλέον συμβάλλει στην αιμοποίηση και στην απέκκριση των φαρμάκων στους νεφρούς και στη χολή.

Οι πιο γνωστές παθήσεις του ήπατος είναι η χολόσταση και η ίνωση – κίρρωση του ήπατος. Η λιπώδης διήθηση του ήπατος δεν είναι πάθηση του ήπατος αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε αυτό.

Με τον όρο αυτό εννοούμε λιπώδη ιστό συσσωρευμένο γύρω από το ήπαρ και είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους υπέρβαρους, τους παχύσαρκους, όσους έχουν διαβήτη ή θυρεοειδοπάθεια.

Συνοδεύει επίσης ανθρώπους με υψηλή χοληστερίνη αλλά και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Γενικά θεωρείται ότι όσο αυξάνει το βάρος και η περίμετρος της μέσης, τόσο αυξάνει και η συχνότητα συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.

Η διατροφή που προτείνεται σε αυτήν την περίπτωση είναι πάντα συνδυαστική των συνοδών παθήσεων και των υπόλοιπων χαρακτηριστικών του ατόμου.

Γενικές Οδηγίες για τη λιπώδη διήθηση

 • Αποφύγετε τα τηγανητά, τα λιπαρά και τα καυτερά.
 • Αποφύγετε τις κονσέρβες, τα παστά, τους κύβους, την ντομάτα, τις σάλτσες.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ και τα αναψυκτικά.
 • Προσπαθήστε να ρυθμίσετε το σωματικό σας βάρος.
 • Προσπαθήστε να ασκείστε ήπια μεν αλλά συστηματικά.
 • Προτιμήστε τροφές στον ατμό ή βραστά.

Πηγή: “Διαιτητική του ανθρώπου” Στ. Πλέσσα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *