ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών, που όμως εξελίσσεται με ταχύτατους, ανησυχητικούς ρυθμούς.ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ PAIDIKH PAXYSARKIA

Αυτή την στιγμή, η Ελλάδα, η “μητέρα” της Μεσογειακής Διατροφής, κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, και είναι δεύτερη παγκοσμίως.

Με τον όρο παχυσαρκία χαρακτηρίζουμε τα επίπεδα λιπώδους ιστού ενός ενήλικα άνω κάποιων φυσιολογικών ορίων, τα οποία υπολογίζονται από έναν μαθηματικό τύπο, τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Στα παιδιά όμως αυτό διαφέρει.. Σε παιδιά και εφήβους από 2 – 18 ετών, χρησιμοποιούνται ειδικές καμπύλες ανάπτυξης προκειμένου να προσδιορισθεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος και να εκτιμηθεί η θρεπτική τους κατάσταση.

Οι λόγοι για το φαινόμενο της παχυσαρκίας είναι πολλοί, ποικίλοι, και αξίζει να τονισθεί, όχι χαρακτηριστικό πια των χαμηλών κοινωνικοοικονομικών τάξεων.

Η μητέρα που πλέον εργάζεται, τα πρότυπα που διαφημίζονται, η κατανάλωση αναψυκτικών, η αλλαγή του τρόπου που παίζουν τα παιδιά είναι μερικοί από αυτούς.

Οι επιπτώσεις βέβαια, είναι πολύ σοβαρές. Πέραν από την δημιουργία ενός μετέπειτα παχύσαρκου ενήλικα, η επιβάρυνση από νεαρή ηλικία ζωτικών οργάνων επιταχύνει την εμφάνιση πολλών παθήσεων, όπως δυσλιπιδαιμίες, θυροειδή, ορμονικά κ.α. Σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, προκαλεί κοινωνικό αποκλεισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και απομόνωση.

Η αναγκαιότητα λοιπόν μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής γίνεται εύκολα κατανοητή.

Το παρήγορο στην Ελλάδα είναι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα λόγω της παραδοσιακής δομής της οικογένειας αλλά και του ήδη υπάρχοντος τρόπου μαγειρέματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *